Mercer Island Residence designed by Stuart Silk

Mercer Island Residence

Type: 
Remodel
Finish Date: 
2013

 

Schuchart/Dow recently completed this three-phase remodel where every inch of the 12,000 square foot home was touched. The first phase involved creating a temporary apartment for the clients. Then, implementing designs from Stuart Silk Architects, the second and third phases transformed the interior from a dated and compartmentalized home to a contemporary aesthetic, open and infused with natural light and connections to the outside. Significant structural improvements were made to make more space, create a window wall near the stairwell and allow for a 5,000 pound 10-foot fireplace. Interior improvements included new floor-to-ceiling triple-pane windows, a steel and glass staircase, and contemporary cabinets with high-gloss white finish installed in the home's seven bedrooms and eight bathrooms. The kitchen was updated with cerused white oak finish. The exterior was improved with wood and stucco siding, an outdoor kitchen, 2,500 square feet of deck pavers and a frameless glass railing.

Final completion of this thirty-one month project involved relocating the exterior driveway and overhauling the backyard. Schuchart/Dow removed the driveway from the southern point of the steep site and installed a new one on the northern point, which meant reducing a 30% grade incline and building a sixteen-foot architectural, curved concrete retaining wall. Schedule and organization were key factors in the success of this project. After completion of each phase, the owners were able to move into the updated spaces.